relationer

Vem har inte gjort sig illa på kärleken? Vem har inte sagt: ”det här tänker jag inte gå igenom fler gånger. Aldrig mer!”

Vi beslutar oss, medvetet eller omedvetet för att vara väldigt försiktiga. Hjärtat behöver skyddas. Vem orkar en sådan tur igen? Sömnlösa nätter och en kaotisk inre värld.

Låt mig för ett ögonblick ta kärleken i försvar – den har aldrig utsatt någon för lidanden. Dina tårar kommer inte från den. Det var människors kyla, ovilja, ointresse, trasighet, otrygghet m.m. som delade ut stinget. Taggen sitter kanske kvar, men behöver den vara där för evigt?

En boxare utan garden uppe kommer inte att vara på benen i många sekunder. ”Livets hårda skola” gör oss försiktiga, avvaktande och misstänksamma. Rädslan har minst femtio nyanser av gråsvart och murar reser sig. ”Aldrig mer!” Men vi är inga boxare. I alla fall inte utanför arenan.

Det krävs mod för att se med nya ögon. Varje dag. Det finns människor som vill väl. Inte bara för sin egen skull, utan för DIN. Vet att kraschade relationer i omgivningen kan smitta av sig på tilliten om att det är möjligt. Men även det behöver vi utmana.

Jag brukar snegla på de äldre paren som fixat det över tid. Som fortfarande har glöden i ögonen då de ser partnern. Det smittar också.

Om du för någon minut tillät dig själv att vara lite ”naiv”, vad skulle du se då?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare