Minns du mannen i baren som jag nämnde i gårdagens inlägg? En Mr Nice guy hemma hos flickvännen men en jägare när ute med kollegor på kvällen. Så här fortsätter berättelsen:

Flickvännen har haft en magkänsla att ”svärmorsdrömmen” inte alltid är den han vill framstå som. En kväll kollar hon igenom hans telefon, och ser en konversation med en kvinna som han planerar träffa några veckor in i framtiden.

Flickvännen konfronterar honom och han levererar klassikern: ”det är bara en kollega och det har absolut inte hänt någonting.” (Förutom att han köpt sexiga underkläder till ”arbetskamraten”).

En gifttagg har  nu tagit fäste i förhållandet. Tilliten till pojkvännen är svårt skadad och han kontrar med att hon bara vill ”kontrollera” honom.

Jag hör redan dem som tänker: ”men om de hade det bra i förhållandet, skulle det här inte hända.” Det är en alltför vanlig och enkel förklaring.

Problemet ligger inte hos flickvännen eller förhållandet, utan om mannens relation till sig själv. Han väljer att söka kontakt med andra kvinnor för att han har ett enormt bekräftelsebehov. Han drivs av lustimpulser när han druckit några glas vin. Han väljer flera steg på vägen som han, och bara han har ansvar för.

Egot söker alltid näring utifrån och ju starkare det är, desto mer flackande hit och dit. Trasiga människor försöker alltid läka sig själva genom andra. Grandiosa självbilder för att dölja en självkänsla som ligger på minus.

Alltför många pekar ut partnern eller relationen när de gör det gränsöverskridande. Istället för att ta en titt på sig själva projiceras det.

Det är egentligen väldigt enkelt: ”hade jag tyckt att det var ok om min partner gjorde det jag nu gör? Kan jag stå för alla meddelande som ligger och gömmer sig i min mobil?”

Till mannen: karma is a bitch (som kommer i många skepnader).

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Vill du prata med Michael – boka tid på michael@separtion