val

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ser ut som om de befann sig i någon slags Törnrosasömn, fast med öppna ögon. Som om den elaka fen gett dem varsitt sting med sländan så att de somnat ifrån varandra. Den ogenomträngliga häcken av törne verkar skilja deras själar åt.

Jag sitter på en restaurang och kan inte undgå paret som inte pratar med varandra. Det finns ingen kontakt över huvud taget. Det yttersta lagret är välpolerat med exklusiv design. Sörjer de någon som gått bort eller ett förhållande som för länge sedan hade sin gravsättning? Otrohet som förlamar?

Plötsligt tittar kvinnan upp och säger med diskret röst (jag inte kan undgå höra) ”jag har inte skrattat i ditt sällskap på länge.” Hans blick är oberörd och sneglar ned mot sin smartphone. ”Inte nu”, tänker jag. ”Visa att du vill förstå så att inte törnhäcken växer till sig ytterligare.”

Är det en kvinnas uppvaknande ur en bedövning jag bevittnar eller hände det för en tid sedan och att hon nu klär upplevelsen i ord inför honom?

En sak är säker: han verkar inte riktigt förstå vad som händer eftersom han mitt i allt svarar på ett inkommande samtal. ”Det där var en killer”, konstaterar jag.

Prinsessan verkar ha vaknat, men prinsen som med sitt svärd skulle röja väg ser ut att fortsätta sin sömn ytterligare en tid. Tänk om han lyft blicken och börjat prata med kvinnan framför. Vad hade hänt då? Varje ögonblick ger oss möjligheter till nya och bättre val.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare