leva med utsikt

Mannen som börjar närma sig de fyrtio säger: ”tänk om det inte blir bättre än så här?” En berättigad och i högsta grad mänsklig fråga när kanske halva livet är avverkat. ”Avverkat” – vilket torftigt uttryck förresten. Som om det bara handlar om att ta sig igenom och klara av.

Frågan är om det jag hör kommer från uppgivenhet eller ett försök till att vässa aptiten och låta själen få ta mer utrymme.

Jag frågar honom: ”hur skulle det vara om det inte blir mer än så här?”

Hans svar kommer blixtsnabbt: ”förfärligt!”

”Vad tänker du göra åt det” frågar jag.

”Se till att leva i nuet och med utsikt.”

Mina frågor fortsätter: ”hur lever man med utsikt?”

Energi väcks i hans tidigare lite trötta ögon:

”Jag skall läsa mer för barnen. Börja spela trummor igen. Köpa blommor till min flickvän. Resa och läsa mer. Jag skall smörja in mina torra fötter på kvällarna och ge fan i vad andra tycker och tänker om mig.”

Jag känner mannen ganska väl och kostar på mig en lite provocerande fråga: ”hur kan du göra för att inte genomföra de här sakerna?”

Han tittar på mig och säger: ”jag tänker inte dö med ånger.”

Michael Larsen – livscoach och mental tränare