Alla vill vi må bra. Glida fram genom livet med en aura av självförtroende och skön elektrisk magnetism. Studs under fötterna som visar att vi lyckats och vet vad vi vill. Tungsinthet är väl livet ändå alldeles för kort för? Och ändå är det alltför många som vaknar upp en dag som denna, och inte ens är säkra på om de vill fortsätta. En vän till mig som arbetar på en vårdcentral berättar att för varje månad som går, ökar antalet personer som söker hjälp för depression och panik inför livet dramatiskt. Jag vill inte låta dyster en måndag som denna, men så ser en del av verkligheten ut. Människor likt du och jag, som inte känner det vi ”borde” känna – tacksamhet.

Vi lever i en brytpunkt i historien: att som mänsklighet fortsätta i full fart framåt där tillväxt är mantrat som skall rädda oss. Eller, och då menar jag inte någon motsats till ett gott materiellt liv, stanna upp och fråga vad poängen är: Vad verklig lycka? Vad är mening och sammanhang? Bråttom behöver ersättas med viktigt/betydelsefullt. Annars kommer vi att ha sjöar och därmed fiskar som är fyllda med antidepressivt.

Vad hade hänt om vi började prata med varandra? Ställde frågorna som man inte ”bör göra”, därför att de kan verka påträngande:

”Hur är det? Hur har du det?”

Allt bortom en massa coachingstrategier!

Vi behöver hitta vår egen mening – det som blåser liv på insidan. Hur till synes litet det än verkar vara.

För någon månad sedan satt jag i en hotellobby; hög musik, massor med välklädda, vackra och glada människor som lyste av att på vara G. Våra ögon och sinnen är lätthypnotiserade av yta. Vi skapar oss ”verkligheter” av mannen, kvinnan, familjen, kollegorna….Vi tolkar och drar slutsatser mot bakgrund av tidigare upplevelser och hur vi önskar att det skall vara. ”En stor andel av dem som gläds här, kommer att sitta där med en nummerlapp på VC” tänkte jag för mig själv.

Med detta vill jag poängtera: jag är inte en person som sitter och ser mörkt omkring mig. Tvärtom! Att må dåligt kan vara en början. Till och med en bra sådan! Många ögon har börjat se efter att ha konfronterat demonerna som ligger under framgångsfernissan.

Livet speglar så många olika fasetter:

Det finns gnistrande diamanter där nere i mörkret. Det finns mening någonstans som vi behöver kroka fast i. Det finns en kärlek som vill länkas samman med din. Var, vem och när vet vi inte, men en sak är säker – ett längtande hjärta ger aldrig upp. En promille vilja kan räcka för att förändra allt.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se