Kvinnan berättar i detalj om sin depression. Hon är har blivit expert på den och redogör noggrant kring hur och när den började. Nedstämdhet har blivit hennes identitet. Lyssnar och får  samtidigt upp en bild i tankarna som jag delar:

”En pärla bildas genom att ett litet föremål; t.ex. ett sandkorn kommer in en mussla/ostrons vävnad. En irritation bildas som musslan/ostronet försvarar sig emot genom att kapsla in lager på lager av pärlemor. Ditt psyke försöker kapsla in dig i ett sleeping mode för att orka med livet. Existens – inte liv. Vad behöver komma fram så att du kan se pärlan? Vad måste du göra?”

Kroppen är vårt instrument i den här världen och känslorna är som någon uttryckte det: ”själens förlängning i kroppen.” När det blir för mycket sluter vissa personligheter in sig, medans andra blir utåtagerande. Introvert vs extrovert. Men det innestängda, kan likt pärlan som bildats komma till uttryck genom skönhet – empatin till sig själv och andra. Handling!

Likt stillastående vatten måste det depressiva försättas i rörelse för att kunna renas. Inledningsvis behöver vi få prata om det tunga på insidan, men så småningom kommer fasen då kroppen måste få anstränga sig så att tankarna kan träda tillbaka.

Känner du ryggraden? Den som bär upp dig! Benen: fram/baksida och fötterna mot underlaget? Andetagen!

Är du med på att träna fysiskt från och med idag – dagligen under fyra veckor? Berätta för mig och de andra bloggvännerna hur det går. Ja, du kommer troligen att uppleva motstånd – men gör det ändå! Ge fingret åt bortförklaringarna. Det går att röra om i det stagnerade – här och nu!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se