Det är mycket vi vill hinna med! Renovera hemmet, jobba, barn som skall köras till olika fritidsaktiviteter, egen-tid vi jagar, vi-tid som vi ”glömmer”, resmål vi längtar till, att få känna mening, få tillräckligt med pengaflöde, vara där för vänner, planera kalas…

Så många ”måsten”!! Tempot gör någonting med oss! Det gör något med förhållandet… Vi glömmer!

Vad hände med du och jag? Hur hamnade vi i situationen med en massa krav ständigt bankande på dörren?

En gång en romantisk bubbla – nu blickar som sällan eller aldrig möts. Samtal och beröring som inte ges utrymme.

Att ta sin partner och förhållandet som någonting självklart är en riskabel väg. Kom ihåg vi.

Ett förslag till er som par: (som också kan anpassas till en annan variant om du är singel)

Skapa lugn omkring och sätt er ned mitt emot varandra. Stäng av mobilerna. Ta ett par djupa andetag och se partnern i ögonen under ca två minuter. Inga ord. Tänk tillbaka på hur ni en gång träffades och hur det kändes. Vad attraherades du av hos mannen/kvinnan framför dig? Se och känn!

Ta 3-5 minuter per person och berätta hur ni känner er i förhållandet. Hur är det inombords? Den som lyssnar får inte gå in och avbryta, komma med ”goda” råd, kommentera, analysera…Bara sitt där och lyssna med närvaro.

När tiden gått ut; skifta. Säg vad du känner här och nu. Förminska inte partnern genom verbala angrepp, utan berätta om dina känslor, drömmar, längtan och vad hans/hennes vanor och beteenden gör med dig. Kom framförallt ihåg att ge positiv feedback.

När ni är klara: tacka varandra för vad ni delat. Återigen: inga analyser, kritik, värderingar…Ingen fixarhatt på, utan bara låt det vara som det är. Gör detta dagligen under en veckas tid. Vet du inte vad du skall säga, så sitt med det – berätta hur det är att inte ha någonting att säga. Var i det som är.

För dig som är singel: lugnt omkring, några djupa andetag, känn underlaget där du sitter. Sänk axlarna och känn musklerna i ansiktet. Fråga dig själv vad som är viktigt, kanske till och med icke förhandlingsbart när det gäller dina värderingar om relationer. Vilka förhållandemönster ser du när du blickar tillbaka? Vad önskar/drömmer du om i framtiden? Vem vill du vara?

Vi är så tränade i att vilja ha omedelbara resultat och mätbarhet. Att verkligen ta och ge tid, visa omtanke och respekt har enbart fördelar, så börja idag.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se