relationer. tillit

Först av allt mina bloggvänner: tack för alla era fina, kloka, nakna, ärliga och inspirerande kommentarer. Ni gör den här platsen levande!

Ser och hör människorna i mitt arbete som haltar i kärleken men brinner för förälskelsen. Kicken som är så stark att allt verkar möjligt. Personliga bekymmer träder tillbaka och livet är en rak och jämn motorväg. Öppet åk och vind i håret. Tills (som jag skrev igår) glaskupan med alla avtryck blottas.

Kvinnan berättar att mannen hon träffade var så oerhört charmig, världsvan, driven och framgångsrik: ”ett riktigt kap! Trodde jag! Såg och lyssnade till det jag ville och drömde om. Fem månader in i relationen förstår jag att jag är ett tillbehör. En exklusiv tavla på väggen i hans perfekta villa. Han hade aldrig tid med mig – jobbet var hans stora kärlek. Djupare närhet fanns inte på kartan.”

Kvinnan blev kär i en drömbild. Hon projicerade ut den och han levererade.

Om förälskelse är den lustfyllda injektionen som ganska snart förbränns – vad är då kärlek?

Den persiska tänkaren och inspiratören skriver:

”Om du inte älskar mig kan min kärlek på intet sätt nå dig.”

Det spelar ingen roll vad vi gör för en annan – om öppenheten att låta någon komma nära och se bilderna av minnen och drömmar saknas, når vi inte fram. Det kan bli ett praktiskt förhållande, men om vi vill mer – nej!

Att vilja en annan och sig själv väl över tid.

Hur kan vi älska oss själv så att andra tillåts göra det? (En bloggrubrik där!)

Kan en annans kärlek göra att vi börjar älska oss själva? Helt säkert! Sett det!

En annan tanke:

När skakigt i en relation väcks ofta våra s.k. inre barn till liv. Trauman, rädslor att inte duga och vara älskad från förr spelas upp. Ser det ständigt. Emotionella pansar och sårbarhet. Så enormt kraftfullt eftersom det är omedvetna processer. Kärlek innefattar bl.a. som jag ser det, att kunna älska sprickorna i oss själva och en annan. Om någonting kan förflytta berg så…

P.S. Förälskelse och passion kan upprätthållas i en kärleksfylld relation när vi tar hand om vissa bitar. Kommer att skriva om det.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare