Mannen har bokat en personlig tränare till henne i födelsedagspresent. Hon blir ledsen och sårad eftersom hon vet hur kroppsfixerad han är. Kvinnan blir kritiserad för att inte vara tacksam.

Under en diskussion får hon bl.a. höra av sin partner att hon inte är på ”rätt frekvens”. Kvinnan reagerar med att ifrågasätta vem han är att döma. Pojkvännen kontrar med lågmäld röst:

”Se hur du går i försvar. Du har mönster som du behöver jobba på.” (han har gått en helgkurs i spirituell utveckling).

En man blir ledsen då hans fru hånar honom för en karriär som inte har kommit igång på ett sätt som hon  önskar:

”Du är så himla lättkränkt! Manipulera mig inte genom dina tårar.”

Du ifrågasätts, kritiseras, nedvärderas och analyseras. Som den normala människa du är, reagerar du, vilket används emot dig. Dina känslor blir ett vapen i händerna på den som manipulerar, medvetet eller omedvetet.

Gaslighting (gasljus) är en oerhört effektiv metod för att få någon att tvivla på sig själv och sin verklighetsuppfattning. Särskilt då den används över tid och av någon som vi står känslomässigt nära.

”Kanske är jag för känslig?”

”Tänk om det egentligen är jag som är aggressiv?”

”Är jag inte lika attraktiv längre?”

Frön av självtvivel sås inom oss och vi fogar oss för att inte röra upp konflikter. Vi vill inte att kärleken ska sanktioneras från den som vi älskar (eller tror oss älska), så vi börjar lägga kontroll på våra känslor för att inte riskera framstå som oattraktiva.

Gaslighting är ett verktyg där förövaren påstår att sådant som du vet har hänt, t.ex. lögner, otrohet, hårda ord etc. egentligen bara är inbillning från din sida. Men även en förnekelse av din rätt att få känna som du gör då hon eller han kommer med påståenden om din personlighet, kompetens och utseende.

Allt kan användas emot dig för att försvaga ditt självförtroende och självkänsla. En människa som är emotionellt och kognitivt försvagad är lätt att kontrollera.

Du undanhålls information och får t.ex. höra att du är oengagerad förälder, slarvig och egoistisk.

Allting kan användas emot dig!

Skriver och föreläser om det jag gör därför eftersom igenkänning, kunskap och mental/emotionell styrka förändrar, förbättrar och kan rädda liv. På onsdag den 21 juli håller jag webinariet: Gaslighting (gasljus) och det psykologiska nervgiftet som förlamar oss. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach