relationer, sårbara, tillit

Jag ser det i andra och har med tiden även insett det i mitt eget liv: hur det ibland kämpas för någon som faktiskt inte förtjänar oss. Det är som om vi emellanåt lurar oss själva till att tro att det är vi som skall förtjäna den andre, när det kan vara precis tvärtom. Varför?

Även om en partner tar oss för givet, har orimliga krav, inte uppskattar kärlekshandlingarna, slarvar med de små men relationsavgörande gesterna, har en respektlös samtalston m.m. undrar vi i tanken vad det är för fel på oss. Varför?

Om du känner att avståndet mellan vad du ger och vad du får tillbaka i relationen är orimligt, kan det vara en bra idé att ställa frågan: ”förtjänar han/hon det som är sårbart inom mig?”

Vad menar jag då med sårbara? Jo, motsatsen till det lyckade, framgångarna, det glada och positiva. Bilderna och kommentarerna vi aldrig skulle visa upp på Instagram, Twitter och Facebook. Drömmarna som rivits ned, motgångarna, osäkerhet, bristningar, rädslor, de fysiska komplexen, tårarna som hållits tillbaka och längtan vi tror skall verka patetisk.

När vi känner tryggheten att kunna visa alla sidor, även de som ligger i de skuggiga gränderna och de tas emot med icke dömande öppenhet, är vi på en skön plats.

En förutsättning för den här inställningen är att vi utvecklat vänskap med de mindre charmerande dragen i oss själva.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare