IMG_0435

Mannen är förtvivlad när vi inleder vår samtalskontakt: han har just blivit lämnad av en kvinna han älskar högt. ”Det fanns ingenting som jag inte var beredd att göra för henne”, börjar han sin historia med. Han är uppenbarligen omskakad och det syns att det inte blivit någon sömn på ett par nätter.

Frågan jag emellanåt ställer personer som blivit lämnade: ”vad är det som är så fantastiskt i henne?” klingar åter. Han fortsätter med brinnande intensitet och passion hur mycket han älskar henne. Upprepar frågan om vad det är som är så fantastiskt.

Nu verkar det som att han orkar känna på något som tidigare inte kommit fram: ”nu när jag tänker djupare på det, var det nog inte mig som person hon var ute efter, utan den livsstil jag kunde erbjuda. Mitt yrke och kontoutdragen lockade. Hon skulle aldrig erkänna det – kanske inte ens för sig själv. Jag älskade hennes själ, men nu när jag ser igenom… tänk om det var känslan hon gav mig som jag älskade. Kände mig riktigt manlig i början.”

Mannens berättelse är lång och skall inte ta allt här, men det finns något att lära: vad är motiven till våra känslor för en annan? Är säker på att han var uppriktig i sin upplevelse av att ”älska hennes själ. ”Men ytterligare ett element kan läggas till: kvinnan fick honom att känna sig attraktiv och den känslan blev svår för honom att överge när det tog slut.

Det är lätt att mixa ihop attraktion för en annan med djupare behov i oss själva. Vad är lust och vad är kärlek? Hur kan trygghetssökande genom en annan gestalta sig? Kärleken kan ha många imitationer.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare