thai lamp

De flesta har säkert någon gång fått höra att vi bör lägga det förflutna bakom oss, glömma det som varit etc. Våra psyken fungerar inte så. Vi är inte hermetiskt slutna boxar där det obekväma tryggt förvaras.

För visst slutar du inte tänka på ett par senapsgula jeans bara för att jag säger åt dig att göra så?

Det vi däremot KAN göra, är att försonas och se upplevelser, även de tunga som erfarenheter. Oj, vad det kan låta som en klyscha när jag beskriver det så, men det jag vill få fram är att det är ok att inte kunna lämna det gamla bakom sig. Det är ok att inte vara ständigt välintegrerad och i balans med sina sår.

Varför skall vi förresten glömma det som varit? Det har ju tagit oss dit vi är just nu. Kanske inte den optimala drömdestinationen, men brickorna i mosaiken som gestaltar DIG. Din situation är inte ristad i sten. Livet pulserar av ständig förändring. Alltid.

Det som hänt har skulpterat oss och är beståndsdelar i en personlig evolution. Det finns en hel del saker i mitt eget liv jag ibland önskar inte hade hänt, men kort därefter kommer frågan upp: hade de fantastiska stunderna, människomötena och möjligheterna presenterat sig om det inte var för det jag en gång till varje pris ville undvika?

Då, nu och framtid är inte isolerade från varandra, utan brickorna i vår själsliga dna.

Acceptans av nuet (inte det samma som att tycka om) såsom det är kan vara svårt. Fruktansvärt svårt, men samtidigt är det en frihetsinjicering som ger plats för ett inre leende. Så småningom.

Vad har gjort dig till den du är?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare