mental styrka, känslomässig intelligensAldrig förr har vi haft så många olika diagnoser på människor som idag. På gott och ont. Det kan ligga en lättnad i att kunna förstå egna och andras beteenden. Varför det reageras som det gör i olika situationer. Om det är något vi har behov av så är det att förstå. En bokstavskombination eller vad det nu handlar om kan ge ramar av trygghet: ”därför är jag/han/hon så här.”

Baksidan av detta kan vara att vi blir diagnosen – att förväntningar från omgivningen och den egna personen leder till vissa förutbestämda handlingsmönster.

Minns tillbaka på en händelse för ett par år sedan: en ung kille står i kön i mataffären. Han ger ett oroligt intryck och det är svårt för honom att dölja det. Känner med honom då han är i gränslandet till rodnad. Det lyser i mina ögon försiktig konstnärssjäl. ”Ett av de mer finstämda instrumenten i orkestern” tänker jag ett par meter bak. En välklädd man i fyrtioårsåldern med alldeles för påträngande parfym glider förbi raden av människor, och säger till kvinnan bakom kassan: ”skall bara ha ett paket cigaretter” samtidigt som han vänder sig mot oss andra: ”är det ok?” Skall just uttala: ”vad får dig att tro att din tid är mer värdefull än min?” Men den tillsynes osäkra unga killen hinner före och kraft tar plats: ”nej! Kön börjar där bak!”

What the…!? Hur gick detta till? Varifrån hämtade han den styrkan? Hans markerande ord får en helt annan varelse att visa sig. Tänk vad en mening kan förändra en persons hela energifält. Den unga killen ser chockad ut över sin egen kraft.

En enda integritetshandling kan vara det som ändrar riktning på en människas liv. Växande kan uppenbara sig i de till synes mest triviala situationer.

Känslighet är inte likställt med svaghet. Vi är här för att leva upprätt.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare