klockren 1

Det sägs i olika sammanhang att kvinnor signalerar och att män inte är tankeläsare. Ja, kvinnor signalerar och män vill ha konkreta, tydliga uttalanden om vad som inte stämmer. Här uppstår ett problem eftersom när kvinnan i vissa förhållanden är tydlig: ”är hon bara på, gnällig och aldrig nöjd: En missnöjd bitch.”

Och när hon signalerar: ”är hon otydlig och kvinnor går inte att förstå sig på:”

Parförhållandets fiende nr 1 är oviljan till att vilja förstå. Det går att intellektualisera, skriva arga mail till mig, blunda, förringa och blåsa upp egot. MEN tro mig – förhållandet till personen bredvid som inte känner sig förstådd, icke bekräftad, kommer rasa ytterligare några snäpp nedför klippväggen.

Det finns en mycket enkel anledning till varför jag kan skriva om det jag gör: har gjort misstagen. Big time! Till slut fick jag nog bestämde jag mig för att upphöra med att lägga kraften utanför den egna personen. Skylla ifrån mig, offertänka, gnälla och dra alla över en kam.

Syssla inte med en massa annat samtidigt som hon försöker prata med dig. Ta förhållandet på allvar genom din lyrhördhet. Bli en mästare på att läsa signaler.

Vad säger t.ex. ett torftig och alltför sporadiskt sexliv dig? Vad kommunicerar ständig irritation och tystnad? Undvikande av ögonkontakt? Kommentarer som: ”du jobbar alltid! Jag känner att vi har allt mindre gemensamt.” Tecknen är lika tydliga som bilens blinkande varningstriangel.

Det ligger på BÅDA att se till att kommunikationen i förhållandet fungerar. Låt mig vara tydlig med det.

Det finns många som förstått. Hade själv behövt läsa dessa rader för några år sedan.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare