separation.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågar honom hur hans attityd och vanor ser ut i relationen till sin fru. Mannen tittar på mig med stor förvåning: ”det har jag aldrig tänkt på. Det har bara rullat på av sig själv.”

Tills nu.

Det gamla sättet att renovera på huset, köra barnen till 4 olika aktiviteter i veckan, jobba mycket övertid, det ideella arbetet som tränare m.m. fungerade inte längre. Parförhållandet hade drabbats av utmattningssyndrom. Han såg inte det komma.

Ibland kan jag inte låta bli att tänka om det är så att människor belastar sig med många projekt för att slippa relationen. En medveten eller omedveten strategi för inte behöva känna efter. Vad kan hända om vi stannar upp? Blir avståndet mellan två hjärtan alltför synligt?

Vad är det vi vill hinna med innan vi tar de sista andetagen i detta livet? Vad är det som skall slutföras innan ridån sänks ned en sista gång (i alla fall på den här scenen)?

När jag läser era kommentarer är det ett par saker som slår mig: den stora majoriteten är kvinnor. Inte alls konstigt, eftersom det är så det ser ut i bloggvärlden. Och en annan sak (generalisering med stor tyngd i): män är inte alls lika angelägna att diskutera relationer. Det finns en rad olika anledningar till detta (kom gärna med tankar varför).

Vi män (ja, jag säger så eftersom kvinnor över lag ligger långt före oss) behöver bli mycket bättre på att kommunicera inåt med oss själva (inte detsamma som att vara introvert) gällande relationen till oss själva och partnern. Vi behöver stanna upp och se oss själva utifrån: ”hur är den där mannen (jag själv) mot sin kvinna (om det är en kvinna)? Vad säger han till henne och HUR sägs det? Hur interagerar vi? Hur är hennes kroppsspråk med mig i närheten? Ser jag ut som en sympatiskt, omtänksam och varm person? Hur reagerar jag inför motgångar?”

När vi ställer oss själva de rätta frågorna blir vi i förlängningen bättre på att uttrycka. Det skapar tillit.

Alla vet vad som händer med en bil som inte servas. Samma gäller parförhållandet. Jag är inte ute efter att peka ut oss män, utan medvetandegöra en aning. Det kan förändra mycket. ”Relationshuset” behöver regelbunden tillsyn och kärleksfulla handlingar.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare