frihet

Oavsett vad vi går igenom, hur orättvist och snett livet än kan kännas så finns det en frihet. Är vaksam på att det jag nu skriver inte blir till någon slags kletig optimism – lite slarviga uttalanden inom ”allt har en mening” (säg det till barnen i t.ex. Syrien) filosofin. Det finns en hel del saker i den här världen som absolut inte har någon mening överhuvud taget. Att lägga ett romantiskt skimmer över allt som sker är i mina ögon inget annat än starka psykologiska försvar mot smärta och meningslöshet.

Tillbaka till det jag från början ville säga: det finns en frihet som vi alla kan vara uppmärksamma på: friheten att njuta av att vara fri och friheten att kunna bli bättre på någonting.

Misstagen vi begår är lampor som lyser upp det vi behöver förbättra: relationer, vår inställning, synen på oss själva, drömmarna och besluten vi skjuter framför oss etc. Vi är fria att bli ännu bättre och kunna lägga det förgångna bakom oss (även om det kan ta tid).

Såg ett kort nyhetsinslag om några franska journalister som släppts fria efter att ha varit gisslan i Syrien under tio månader. En av journalisterna tittar uppåt och säger att han är tacksam över att kunna ”se himmeln, gå och ha möjligheten att prata fritt. Jag är verkligen lycklig.” Jag blev berörd över hans ord och bestämde mig för att under den här dagen försöka se världen såsom han just nu ser den: med tacksamhet över de ”små” tingen.

Vad gör du med friheten idag?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare