Jag känner en malande oro. Vaknar till ett par gånger per natt och undrar vad som hänt 138 mil bort, tänker på människorna i Ukraina som bombas skoningslöst av vår tids mest hänsynslösa härskare. Vi ser en Hitler agera i realtid. 

Känner vrede och maktlöshet.

När allt rullar på i sin vardagsnormalitet är det så många saker som vi tar för givet. Friheten är ett exempel i tider som dessa. Hur många av oss tänkte för några veckor sedan att vår frihet inte är en självklarhet? Att omständigheter snabbt kan förändras?

Jag känner en kvinna som för någon månad sedan gav oro för krig på sin arbetsplats. Hon fick menande blickar och en och annan kommentar att om att inte överdriva och misstänkliggöra Ryssland.

Saker och ting har förändrats! Historiska händelser förändrar dig och mig.

Oro behöver inte vara någonting destruktivt, utan kan skärpa våra sinnen, få oss att lägga naivitetens slöjor åt sidan och få oss att tänka klart. Oro och rädsla utan handling är förlamande. Samtidigt är rädsla det som gör oss till människor. Liksom modet att stå upp mot tyranni.

Frihet är inte och har aldrig varit gratis. Människor lider och dör varje dag för att skydda den. I kristider kliver mänskliga giganter ut i dagsljuset. Kvinnor, män, gamla och barn. Medkänsla och en okuvlig styrka bor i det mänskliga hjärtat.

Tänk en f.d. komiker som står upp mot vår tids ondska. En komiker som väljs till president och sedan formas till en sällan skådad världsledare. Denna glöd och passion i Volodymyr Zelenskyjs ögon. Han vet att hans liv kan ta slut när som helst, vilket gör honom extremt fokuserad på sin uppgift. Han är en sann förebild!

En sann ledare söker inte makt, utan mejslas fram av historiens stenhuggare genom sitt sätt att möta kriser, motgångar och krig.

Michael Thor Larsen – relationscoach