Förstår du allting som du säger och gör? Är alla dina handlingar rationella? Tänker du ibland tillbaka på händelser och undrar:

”Hur gick det till? Vad fick mig att säga så? Jag vet att det var helt tokigt, men det gick på automatik.”

Du är inte ensam om dessa tankar: även partnern går emellanåt igenom liknande. Det är sunt att undra, men att vända ut och in på allt leder inte sällan till en ytterligare fördjupad konflikt.

Om du inte alltid förstår din egen person, hur tror du att mannen/kvinnan vid din sida skall kunna göra det? Är det då någon mening med att ständigt söka svar på allting som sker? Förstå varenda reaktion?

Jag vet, det ligger i vår natur att söka mening och förstå oss själva, andra och sammanhangen omkring oss.

Mannen berättar för mig:

”Hon gör mig vansinnig! Dessa plötsliga humörsvängningar. Ena dagen är man allt för henne. Nästa bemöter hon mig som om jag var luft. Jag förstår absolut ingenting!”

Jag har lärt mig en sak: att ge upp. Inte på det det där uppgivna sättet, utan att istället överlämna mig till ovissheten. Att förnuftet inte kan greppa allt som sker. Att psykologiska etiketter, fullmåne eller nymåne, PMS, uppväxt och anknytningsteorier, eller vilka förklaringsmodeller vi nu använder oss utav för att greppa partnerns sätt att vara, inte alltid för oss närmare varandra.

Någon sjöng:

”Sweet surrender…”

Konsten att stå ut me det som inte alltid verkar logiskt (i vår personliga värld). Anklaga inte bara för att du inte förstår.

Under perioderna då det vobblar till, behöver vi kliva ned i hjärtats förståelse. Jag flummar inte iväg här, utan menar att vi behöver acceptera ovissheten och att det finns områden där vi känner oss frågande och vilsna. Det är ok!

Försök först att förstå. I andra hand att bli förstådd.

When you surrender to what is and so become fully present the past ceases to have any power. You do not need it anymore. Presence is the key. Now is the key. – Eckhart Tolle

Bara var där. Känn ryggraden och andetagen. Vänta, vänta, vänta….Sluta tolka.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se