Häromdagen kändes det som om jag fått nog av alla tunga nyheter, dystra domedagsprofetior gällande världens framtid. En samhällsekonomi som vissa menar går mot mörkare tider och människor som  behandlar varandra under all värdighet. Åsikter verkar även ha större betydelse än välförankrad kunskap och insikter. Jag blundar inte för att verkligheten innehåller alla möjliga jävligheter, men det förekommer även enastående saker som vi aldrig hör talas om.

Vi människor är extremt dynamiska och det som sker inom oss återspeglar sig på utsidan. Det kan låta självklart, men ge det en stunds tanke: allt vi tänker på, tror på, är övertygade om, diskuterar, känner och lägger krut på, manifesterar sig i den fysiska verkligheten. Det finns ingenting i vår värld, förutom naturen, som inte har sina rötter i det mänskliga sinnet. Vi är skapare av verkligheter!

Det vi skriver och ser på FB, bloggar och artiklar vi läser, vilka samtalsämnen vi engagerar oss i, sociala sammanhang vi rör oss i, sättet på vilket vi pratar med oss själva i tankarna – allt formar vilka vi är. Intrycken vi samlar på och tar in designar våra beteenden. Vanans makt är enorm! Vi ser det inte eftersom vi är hemmablinda i det automatiska flödet. Många av oss behöver lyfta blicken mot det fantastiska som också sker. Uppfinningar som förbättrar våra liv. Godhet som sker i det tysta. Kärleksfulla relationer. Drömmar som infrias. Gester som lyfter personen som tappat hoppet. Ord och blickar som tänder en ny gnista.

Väljer vi? Ja vi väljer i varje stund – att fokusera på andras tillkortakommanden, egna brister, hur orättvist allting kan kännas, varför exet sa eller gjorde så, eller varför inte alla andra delar mina fantastisk humanistiska värderingar. Jag ser t.ex. motståndare mot främlingsfientlighet hata oliktänkande. De som i hela sina liv kämpat för jämlikhet mellan könen, falla kort när det kommer till empati. Vi behöver titta djupare på de egna drivkrafterna inom oss själva innan vi pekar finger.

Vi skulpterar oss själva genom vanorna. Tankar som upprepas dag efter dag målar våra livstavlor.

Tänk om vi kunde kliva av åsiktsmaskineriet och se allt det positiva istället för brister eller negativitet. Men många av oss är så vana vid att hagla åsikter istället för att ta personligt ansvar. Skönheten eller fulheten ligger i våra ögon. Vad vi väljer att fokusera på är upp till oss…

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se