Jag fick den intressanta frågan från en av bloggvännerna:

” När det praktiska fungerar, där respekten och tilliten fortfarande finns, men kärlek, all form av närhet, lycka och skratt är som bortblåst. På något sätt känns det både lättare och mer accepterat att separera ifall relationen är destruktivt, ex. en relation med missbruk, medberoende, ständiga och upprivande gräl, notorisk otrohet etc. än en relation som är ”välfungerande” och hel, men där man slutat älska varandra (speciellt om det finns barn med i bilden).”

Sammanfattningsvis: går det att fortsätta som par om attraktionen och kärleken är borta?

Ja, det går att fortsätta tillsammans! Men frågan är om vi vill? Det är självklart upp till var och en att bestämma vilket slags liv de vill leva. För en del människor är kärlek inte en prioritet. För andra är ett liv där det romantiska hjärtat inte är med otänkbart. Allt handlar om vår personlighetsprofil.

Vi kan äta fiskpinnar varje dag och överleva på det. Men vill vi mer än att enbart existera, så är det andra val vi behöver göra.

Enligt mig är frånvaron av fysisk och emotionell intimitet, kärleksfull närvaro, genuint intresse, förundran…otänkbart.

Vad händer om en av parterna i den praktiskt uppbyggda konstruktionen blir förälskad i någon annan? Det ligger nämligen i vår natur att söka efter kärlek. Inbyggt i vår DNA att söka lycka och närhet. Hjärtat försöker sträcka sig längre än till livets basnivåer.

Jag vet de som resonerar:

”Vi håller ihop för barnens skull.” Ett förhållande mellan två vuxna där det saknas kärlek kommunicerar någonting till de små. Vill vi att de kopierar budskapet om emotionell distans? Finns respekten där, så visst kan det fungera, men kom ihåg att längtan ligger och flyter i våra kärl…

Återigen: det är upp till var och en att lägga ut riktningen för det egna livet. Det finns inget lättare än att vara expert på en annans liv, så därför är mitt råd:

Blicka inåt i dig själv och fråga vad du håller högst och närmast. Vilka tre beståndsdelar gör dig lycklig?

Vi människor styrs i grunden av två principer:

Rädsla vs kärlek. Vilken väg vill du slå in på?

När vi växer som individer börjar vi fatta andra beslut. Det som var sanning igår kan vara en helt annan imorgon. En fin söndag till dig min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du någon att prata med? Kontakta michael@separation.se