Du känner dig smickrad, åtrådd och utvald. Allt ljus på dig! I alla fall inledningsvis. Narcissisten vet precis ”vad du behöver” och kommer att se till att du faller i nätet av komplimanger.

Kvinnan berättar:

”Jag har aldrig känt mig så sedd och bekräftad! Ever! Han gjorde precis allting rätt. Min sexualitet blomstrade. Tills jag fick se självförtroendet nedmonterat. Endast ett par månader efter att ha känt mig som en gudinna – undrade jag varför jag inte längre tyckte om min kropp.”

När N personligheten börjar tröttna på dig och förhållandet gör nedvärderingarna entré. Det börjar lite subtilt och förtäckt elakt mellan raderna:

”Tycker du att den där klädseln passar?”

”Du kanske skall fundera på att börja träna.”

”Låter inte ditt skratt lite väl mycket?”

Det förrädiska är att vi vänjer oss långsamt. Självförtroende bränns inte ned över en natt, utan plockas ned bit för bit. Kanske befann sig din självkänsla i en lågkonjunktur då ni möttes. Kanske kände du dig räddad efter ett nyligen havererat förhållande – en riddare på vit springare som lyte dig ur ensamheten. Den förföriska känslan av utvaldhet.

Ibland är det en hon, men oftast en han som när sig på din energiförlust. Din svaghet provocerar N eftersom dessa personer gör allt för att dölja det otrygga, rädda och skamfyllda för sig själva. Att lägga ut det på partnern gör att de inte behöver möta mörkret i sig själv. Projiceringar är N:s livboj. Du drunknar i det som N flyr ifrån.

Du blir värd och långtidsvikarie för narcissistens självförakt. Deras inre verklighet blir din sanning.

Finns det någonting du kan göra? Ja, se åt ett annat håll och rör dig mot personen och omständigheterna som tar fram det bästa i dig. Som ger milda vindar mot ansiktet. Det finns inget att förhandla med. Upphör med att till varje pris försöka förstå N. Det går inte!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se