Jag följer som säkert många av er också gör ”Gifta vid första ögonkastet”. Ett väldigt välgjort och intressant program som berör många, eftersom relationer är livsviktiga. Liksom kärlek!

I programmet ser jag människor som längtar, har förväntningar, är bärare av en relationshistoria, har en inre modell av kärleken, anknytningsmönster, drömmar, sår osv.

Det finns paradoxer i vårt sätt att relaterat till andra. Vi kan t.e.x. ha en kemi för någon som på sikt inte passar oss och vi kan sakna kemin för någon som egentligen skulle vara bra för oss.

Kärleken har sinne för ironi!

Det som ofta händer är att vi inledningsvis känner en stark kemi för någon, men så småningom talar våra personligheter och sätt att relatera på sitt tydliga språk, vilket får oss att stanna eller gå. Vi kan även vistas i en tveksamhet i tvåsamheten.

Jag ser par i programmet som faller pladask för varandra och tänker: ”när ni flyttar ihop så kommer utmaningarna”. Vill och kan ni fortsätta resan tillsammans? Är era personligheter och värderingar tillräckligt synkroniserade? 

Om det inte finns någon magi över huvud taget, så är det extremt svårt, för att inte säga omöjligt att bygga en romantisk relation. I vissa fall kan attraktion uppstå längre fram, men en liten gnista måste finnas där från början.

Attraktion gör att vi kan ha ett stort överinseende med en partners tillkortakommanden, för oss ibland ”märkliga” uttrycksformer, slarv, perfektionism etc.

Utan kemi ser vi brister och irriterar oss konstant på småsaker, vilket lite längre fram t.o.m. kan göra att vi känner respektlöshet.  

Anknytningsmönster gör att vi distanserar oss när någon kommer eller försöker komma nära. Dessa mönster är extremt komplexa och oftast ”jobbar” de på ett omedvetet plan, vilket gör dem extra kraftfulla.

För den som är undvikande är konsten att kunna stå kvar (inte om det innebär våld på sig själv förstås), och för den som är ambivalent handlar det att kunna hantera känslor av övergivenhet, känna sig bortvald, icke attraktiv, oälskad, när en partner drar sig undan.

I en hel del kan det fungera och t.o.m. formas en fantastisk relation med helt olika anknytningsmönster, om de inte är för extrema i sin form och om båda är öppna för att jobba med sig själva och förhållandet.

Kärleken överraskar alltid och när vi tror att vi har förstått den, visar den oss nya landskap.

Anknytningsmönster & varför du blir den du blir i dina relationer – webinar tisdagen den 2 maj. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach