Genetiska faktorer, relationen till den första kvinnliga och manliga förebilden i ett barns liv: föräldrarna, sjukdomar, drömmar, motgångar, föräldrarnas kärleksspråk, besvikelser, skoltiden, utbildning, fritidsintressen, relationer osv.

Listan kring varför vi är de vi är kan göras lång. Något som definitivt är sant: vi är oerhört komplexa! Vi blir inte enbart tillsammans med personen som vi ser här och nu, utan även den psykologiska historien; de emotionella årsringarna. Personligheten!

Förutom att det naturligtvis måste finnas attraktion med i bilden, att personen är omtänksam och snäll, finns det några saker som vi inte alltid tänker på när vi dejtar och blir tillsammans med någon.

Genom egen erfarenhet och i arbetet med klienter, är det extremt viktigt ha med sig:

  • Är personen där på riktigt i det långa loppet, eller är du i hans eller hennes ögon en mysig ”sommarkatt”? Du vill inte vara ”vi kan väl ta det som det kommer-projekt”.
  • Långsint eller inte? En partner som är känslomässigt och kommunikativt otillgänglig i dagar eller t.o.m. veckor kommer på sikt inte att kunna bidra med trygghet och stabilitet i relationen, eftersom du ständigt kommer att gå runt på tå för att en konflikt inte ska uppstå.
  • Någon som har koll på och kan ta hand om sig själv. Är den du dejtar eller tillsammans med ständigt ”utsatt för orättvisor, missförstånd och andras irritation”? Det kan vara tecken på bristande egenansvar som på sikt är förödande för kärleken.
  • Hur hanterar personen motgångar och frustration? Livet är fullt av vackra upplevelser, men även besvikelser och motgångar. Våra föräldrar blir äldre och kommer en dag att dö. Barn som behöver dig/er. Ekonomiska utmaningar. Ni kommer att behöva finnas där för varandra ”i nöd och lust”. Är hon eller han en sådan person?
  • Impulskontroll. En sund människa kan säga nej till eller hantera njutningsmedel som t.e.x alkohol, ett sunt förhållande till känslor, spel, bekräftelse från andra som skadar en relation etc. En partner utan eller bristande impulskontroll kommer att bete sig dramatiskt, hotfullt och oförutsägbart. Du vill inte leva ett liv i en känslomässig berg och dalbana.

Vi blir tillsammans med ett helt register av psykologiska sidor hos personen.

Något av det bästa vi kan göra för oss själva och en annan, är att jobba med våra egna ”kodningar”, så att vi kan vara en kärleksfull partner. Och lära känna oss själva och våra grundvärderingar så pass väl att vi vet vad som är hälsosamt för oss och vad som inte är det.

Bilderna och berättelserna som vi bär på gällande kärlek, relationer, tillit, ansvar och livet i stort, formar vilka vi är.

Michael Thor Larsen – relationscoach