Kan inte låta bli att lägga märke till paret några bord bort. En kvinna och en man – det tar inte många sekunder för att se obalansen. Han har försatt sig själv i underläge bara genom sättet på vilket han tittar på henne: bedjande och undergivet.

Säger du ständigt att du gör allt för henne? Höjer du henne till skyarna, sätter henne på piedestal och har en blick som kommunicerar: ”älska mig! Snälla!”? Om du vet med dig att det är så du gör, är det dags att upphöra med det! Hon kommer kanske inledningsvis tycka att det är charmigt, men senare tycka synd om dig, bli irriterad och troligen en dag t.o.m. känna avsmak.

Ge komplimanger, trygghet, tillit, var en gentleman, var kärleksfull och bjud på din känslomässiga intelligens, men bli aldrig den grå tjänstemannen som är anpasslig av rädsla för att mista! Vistas inom din integritetssfär och beslutsamhet (gör det du säger att du ska göra). Visa styrka genom att stå upp för dina värderingar, samtidigt som du kan vara sårbar utan klängighet. Ta din plats utan att härska! Ge utrymme!

Har du reflekterat kring vad det innebär att vara man/människa eller imiterar du och vistas bakom machofasader? Är du tillräckligt trygg i din egen person så att du låter henne få veckla ut sina vingar? Eller hämmar din osäkerhet henne? Litar du på personen du?

Resonerar ditt omedvetna: ”om jag är tillräckligt snäll och givmild så stannar hon?” Upphör med det! Hon behöver din snällhet, men inte enbart den! Hon vill se dig göra något som är större än du själv – ett syfte!

Hur tittar du på henne och kvinnor i allmänhet? Du behöver inte bekräftelse från alla möjliga håll, utan är emotionellt/själsligt självförsörjande. Du rör dig på din väg och behöver inte förklara dig. Sök lösningar istället för att vara konfrontativ (förutom då du försvarar dina nära). Vet när tystnad och lyssnande talar oändligt mycket starkare än goda råd.

Den gamla förvrängda bilden av ”manlighet” fungerar inte längre. Vår civilisation är i mitt uppe i ett paradigmskifte. Det gapiga och förtryckande har nått vägs ände. När vi vistas inom vårt eget varande behöver vi inte bevisa. Vi är!

När våra känslomässiga sår förslavar oss – webinar om anknytningsteori söndagen den 24/3. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach