Våra hjärnor älskar att romantisera (om vi har den personligheten) och få känna det fantastiska i att återförenas när ett förhållande haft det motigt en tid. Vårt förnuft och sidor av känslorepertoaren vill ha lugn, men delar av oss vill ha äventyr. Stabilitet är lika med tristess. Så det ligger en psykologisk vinst i drama!

Vi säger till oss själva: ”Det är egentligen inte så hon/han är! Jag har sett andra sidor – helt fantastiska sådana! Jag väljer att se det bästa i människor…”

Passion förför oss till att gå vilse i relationsskogen!

När vi inte är en prioritet för någon som vi är i förhållande med, kan vi antingen se med klara ögon eller det ”sköna hoppets”. Det klarsynta ser omständigheterna som de är: ”han/hon älskar inte mig! I alla fall inte på det sätt som jag ser på kärleken. Jag behöver oändligt mycket mer än denna röra!”

Rädsla för separationens smärtsamma sting kan få oss att hålla fast vid sådant som vi för länge sedan borde ha släppt taget om. Vi har tränat upp vår tålamodsmuskel på ett sätt som gör att självkänslan nöts ner. Vi accepterar det som vi borde vända ryggen åt.

Att byta bostad, ha barnen mycket mindre av tiden, en ekonomi som inte är lika trygg längre och tankar som: ”tänk om jag aldrig mer träffar någon?! Kommer aldrig mer att känna så starkt för någon!”

Vi klamrar oss fast p.g.a. ångest för det okända! Vi vänder ut och in på oss själva i hopp om att det som stjäl vår energi, en dag ska förändras till det som vi alltid har längtat efter. Oro och missnöje gör oss kontrollerande och svartsjuka; istället för att vara brutalt klarsynta och ärliga mot oss själva, förhandlar vi av ängslan.

Livet handlar till väldigt stor del om att kunna hålla fast. Och att veta när det är dags att släppa taget. Frågan kan vara tuff att ställa sig själv: ”gör den här relationen mig till en bättre och lyckligare människa?

Rädslan för ovisshet är oftast mycket svårare än själva ovissheten, eftersom många av våra frågetecken med tiden blir till lösningar och lugn inombords.

När våra känslomässiga sår förslavar – webinar söndag den 24/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach