”Han ser alltid till att vinna! Jag har inte en chans när vi hamnar i diskussion! Han är så fruktansvärt slipad och mitt självförtroende raseras bara jag hör hans röst. Barnen gör allt för att vara honom till lags. Jag dräneras!”

I kontakten med en person med narcissistiska drag eller om det handlar om personlighetsstörning, manipuleras vi alltid till att tro att felet ”måste ligga hos mig!” Delar av ditt psyke och förnuftets röst kan kommunicera: ”det här är inte normalt. Jag vet att vi bara för en vecka sedan bestämde…jag fick hans/hennes ord. Nu försöker hon/han få mig att tro att det är jag som har missuppfattat och krånglar till det.”

N-personen är en mästare i den bedrägliga kommunikationens konst. Alltför ofta undrar du vad du kunde och borde ha gjort annorlunda. Sanningen är att du aldrig kan göra rätt i förhållande till en n-person. De ser ständigt till att hitta luckor i andras ord och handlingar. De njuter av strid och dramatik! De mår som bäst när de kan beskåda hur deras handlingar välter medmänniskors emotionella världar.

Jag har skrivit om detta förut, men påminnelsen är enormt viktig: visa aldrig härskaren din sårbarhet, ängslan, oro, förtvivlan och desperation. Det kommer att användas som verktyg för att slå undan fötterna på dig. Det handlar om makt och kontroll! De föraktar allt som de uppfattar som svaghet. De tar inte ett nej och kräver din dyrkan och underkastelse.

N-personens instinkter dras mot allt som andas framgång (den ytliga definitionen av det) och söker sig ständigt mot scenens mittpunkt. Strålkastarljus och applåder (ingen slump att det skett fruktansvärda saker på Dramaten).

Att ha barn tillsammans med en narcissist, är något av det mest energikrävande som finns, men glöm aldrig att det går att stå rakt i stormen. Det går att hitta sitt värde! Sök kunskap, stärk dig själv och hitta dina oaser av enastående människor. Prata med ditt barn och hur självrespekt, förståelse och respekt för andra och kärlek i handling ser ut. Ditt barns intakta värderingar kommer att vara hennes/hans närmast vän.

Det som vi kan lära om oss själva när vi har med dessa personer att göra, är att världen inte alltid är som vill att den ska vara. Det finns människor som saknar empati och enbart förstår styrkespråket: ”hit men inte längre!”

Jag känner med dig som kämpar varenda dag för att hitta rätt i kaoset.

Du är varmt välkommen på torsdagens (23/5) webinar – ”att ha barn tillsammans med en narcissist.”

Michael Larsen – relationscoach