Dårskapen har aldrig tidigare varit så intensiv och tydlig: ängslig velighet inför s.k. ”återvändare”, tillrättavisande och aggressivitet i kommentarsfält på sociala medier, icke ifrågasättande gällande nyheters ursprung, godhetsfanatism (undfallenhet och medberoende inför ondska), angrepp på dem som inte följer strömmen, en narcissistisk bekräftelsekultur och stress som bedövar oss från existentiell ångest. Listan kan göras lång och vi kan förlora oss själva i vansinnets kvicksand.

Som överkompensation kan vi dränka oss i en ytlig optimism och spirituell naivitet där vi lever i la la land.

Du och jag behöver tänka på och låta det här sjunka in: i en tid av idioti är det viktigare än någonsin att kunna förhålla sig centrerad, och inte rusa runt i destruktiv frustration eller depressiv uppgivenhet.

De virtuella häxprocesserna som vi ser idag är förödande på vår värdighet som människor. Vi behöver stanna upp och ställa de uppbyggande frågorna till oss själva.

Det finns någonting att lära; hur kan vi iaktta och agera inom vår egen påverkandesfär (området där vi har äkta inflytande)? Hur kan vi bete oss med värdighet när den verkar ha offrats på gapighetens marknad? Hur kan vi söka och integrera kunskap som en stabiliserande hamn, då visdom ersatts av informationsflöde (information säger ingenting om sanningen)?

Jag har hittat mina grundande oaser i mitt skrivande, träning, att vistas i naturen och att njuta av skönheten i de ”små” tingen. Hur ser dina ut?

Frågorna som vi behöver ställa oss dagligen: ”hur ser ett gott liv ut? Vad är självrespekt? Hur kan bemöta andra så att de känner sig respekterade och värdefulla? Vad är mod och styrka?”

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 23/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!h

Michael Larsen – relationscoach