Oavsett om du är i ett förhållande eller är singel: Vilka erfarenheter har du av tvåsamhet? Hur har tidigare relationer påverkat dig? Vad har du för vana att nöja dig med i ett förhållande? Hur ser kärlek i praktiken ut för dig?

En man berättar för mig hur fruktansvärt stressad hans relation gör honom. Han känner sig oälskad, som en man/person som endast är respekterad (om ens det) för vad han presterar på det ekonomiska planet: ”Skulle hon vara tillsammans med mig om jag inte levererade? Jag vill egentligen byta yrkesbana, men då kommer jag att gå ned rejält i lön, vilket är dödsstöten för vår relation.”

Vad är det för ”rätter” som här mannen serverar sig själv från relationsmenyn? Han gör det som jag ser alltför många göra (vilket jag själv en gång gjorde) – låter sig domineras av rädsla. Rädsla för att inte träffa någon och inte kunna bli förälskad igen. Rädsla för ensamhet, ovisshet, ekonomi och att inte känna sig betydelsefull för en annan människa. Vilken kraft det ligger i just det att få känna sig behövd!

Så lätt att röra ihop begreppen: för vem vill inte se att relationen är byggd på kärlek istället för en lång lista av oro eller t.o.m. panik. Våra psyken är enastående på att hitta förklaringar. Rökridåer läggs ut för att slippa känna alltför mycket.

Tills vi en dag inte längre tillåter drama, höga röster, kvävande tystnad, nonchalans, hjärtats ensamhet etc. få stå som ständiga segrare. Vi orkar och vill inte gå emot oss själva längre.

Tänk om ”misstagen”, åren av tröstlösa förhandlingar kring: ”Älska mig för den jag är! Förstå mig bara!” – är det som tvingar dig i riktning mot det bästa inom dig?

När vi lyckas stå kvar i oss själva utan alla möjliga bortförklaringar kan kriget upphöra. Du väljer istället för att konstant reagera och söka svar från omgivningen.

Vad behöver du stryka från relationsmenyn?

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar ikväll torsdag den 23/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach