En kvinna berättar att hennes ex gjorde slut med henne för ett halvår sedan, men att han ändå vill träffas emellanåt och ha sex. Han växlar mellan att kritisera henne för alla fel hon gjorde under deras förhållande, och vara mjuk och ”omtänksam.” Kvinnan är förtvivlad, förvirrad och vet inte vad hon ska ta sig till. Det är inte svårt att föreställa sig vad det skiftande bemötandet gör med henne.

Egentligen växlar inte mannen: han har samma inställning hela tiden. Han vill inte ha en relation utan försöker bara tillfredsställa sina behov. Kvinnan hoppas! Hon hoppas på att om de har det fantastiskt då de möts. Oslagbart då de har sex – då kanske det kan ”bli vi igen”?

När vår längtan har tagit intensivt grepp om hjärtat, är vi oftast oerhört förhandlingsbara. Vi tuggar på skuldkänslorna över alla de s.k. misstag vi anser oss ha gjort under relationen, och när självförtroendet är sargat blir vi alltför tillmötesgående.

Jag påstår inte att mannen är avsiktligt elak och manipulativ, men hans beteende har den effekten. Tyvärr blir konsekvensen av att vi vill vara snälla, har närhetsbehov, skuldkänslor för att vi avslutade, vill lindra ensamhet och få bekräftelse, att vi sårar den som hoppas på en återförening.

Om du är i liknande situation som kvinnan är det nödvändigt att fråga dig själv: ”vill jag verkligen vara någons behovsventil? Orkar jag utsätta mig för värme – iskyla, värme – iskyla osv.? Var går min gräns?”

Du känner dig kanske sedd och bekräftad för stunden, men tänk på ångesten och känslan av att känna dig värdelös som slår till efteråt. Lägg aldrig tid på någon som ser dig som sitt tidsfördriv. Du tappar respekten för dig själv! Ge av hjärtat till personen som verkligen är där och vill ditt bästa.

Ambivalent anknytning och när våra känslomässiga sår förslavar – webinar (föreläsning online) den 18/1 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach