Tystnad, avvisande skratt, sarkasm mellan raderna, skämt på partnerns bekostnad, låtsas inte se den andre, tillrättavisande, ”du är alltid så…” – listan över härskartekniker kan göras lång. Och ofta är vi inte ens medvetna om att vi utför dem. I bästa fall ser vi dem i andra – men i vår egen person?

Mannen på festen är omtyckt av omgivningen: social, verbal, nära till skratt, charmig och smart. Mot alla! Utom partnern vid sin sida. Kvinnan som han levt tillsammans med i många år, har sett och känt det länge, men har inte riktigt kunna sätta fingret på vad det är som gör att hon känner sig nedstämd när de är ute bland andra. Men sedan en tid tillbaka har hon börjat inse vad det handlar om. Boken hon läser om olika sätt att manipulera omgivningen på, har öppnat hennes ögon.

Mannen har en självbild av att vilja väl och vara en ”bra kille”, samtidigt som han är blind för delar i sin personlighet. I sociala situationer börjar han härska över henne, därför att långt där inne någonstans, säger en röst:

”Allt ljus på mig!”

Han älskar att vara i strålkastarskenet och partnern riskerar att stjäla uppmärksamheten från honom (icke medvetna processer). Så han förminskar henne.

En vän med öppna ögon vänder sig mot honom på festen och viskar diskret:

”Varför gör du så mot henne?”

Mannen svarar:

”Vad menar du?”

Vännen:

Varför låtsas du som om hon knappt existerar?”

Mannen känner sig överrumplad och förstår inledningsvis inte. Tills han börjar rannsaka sig själv. Det han upptäcker är inte särskilt smickrande. Han ställs inför ett val:

Att fnysa bort och ignorera det han konfronterats med, eller börja förändra sitt beteende. Han väljer det senare alternativet!

Vi ser så lätt bristerna i andra, att vi glömmer, eller fullständigt missar jaget. När vi har modet att se det fula, härskande, förlöjligande och rationaliserande i oss själva, ges vi friheten att välja stagnation eller utveckling.

Mannen börjar på riktigt möta kvinnan vid sin sida, gör upp med den osunda bekräftelsehungern inom sig, och börjar därmed leva i en oändligt mycket helare relation.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se