Finns det något viktigare än att få känna sig älskad, ha någon att ge sin kärlek till (vilket inkluderar givandet till oss själva) och att få uttrycka sig. När vi stänger in känslor och försöker låtsas som om de inte finns gör vi oss själva en stor otjänst eftersom kroppen aldrig ljuger och alltid minns.

Något som hjälpt mig oerhört i vissa situationer är ”ohämmat” skrivande. Om du t.ex. är ledsen, arg eller allmänt blockerad, så ta fram papper och penna (inte dator eller smartphone) och skriv i fem minuter utan att för en sekund stoppa handens rörelse över pappret. Fem minuter till att ge allt! Inte tänka efter och censurera. Inga skönhetsformuleringar. Ut med det du bär på, hur smutsigt och ofint det än verkar vara (du behöver ju inte lägga ut det på nätet sen). Det kan liknas vid högintensiv träning som snabbt sätter igång flåset och svettandet. Uttrycken med pennan svalkar det emotionella systemet och kan ge insikter.

Vi lever i ett samhälle som kräver så mycket kotroll och självbehärskning (vilket är livsnödvändigt), men ibland är oaserna av ohämmat utryck befriande och läkande.

Maila mig gärna om du har frågor kring detta eller kommentera i fältet.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare