kärlek till självet

 

 

 

 

 

 

 

Hör du också folk ge varandra råd som: ”du måste börja tycka om dig själv innan du kan ha ett förhållande… du älskar inte dig själv – därför händer detta… Du kan inte älska en annan om du inte…”

MEN vad betyder det egentligen att älska sig själv? Är det inte bara en sliten klyscha?

Finns det äkta självkärlek eller är allt bara en spegling av ett desperat selfie samhälle: ”se mig! Älska mig! Jag är lyckad. VILL HA!!….mer, mer, mer, mer!!…”Är allt bara en ojämn kamp för att hinna med så mycket som möjligt innan allt är slut?

Eller finns det något grundläggande och bra i oss själva som vi behöver förstå och lära känna? Om ja, hur börjar jag i så fall?

–  Börja acceptera dig själv (hur ont och svårt det än känns) där du står eller ligger. Det finns inget att ta avstamp ifrån om vi vägrar erkänna omständigheterna. Vi behöver bl.a. sluta ljuga för oss själva och omfamna skuggsidorna.

–  Börja göra åtminstone EN sak som du kan respektera dig själv för. För en del kan det innebära något så till synes litet som att gå upp en kvart tidigare på morgonen.

–  Stoppa självplågeriet i både ord och handling (kommer ett senare blogginlägg om detta).

–  Låt dina vanor få jobba för dig och sprida sig till flera områden av ditt liv. Bra vanor är en smittohärd!

–  Dela din oro! När vi går runt med tyngder och ”tänk om” bilder inom oss blir de ofta mycket större och mörkare än vad de egentligen är. Berättandet ger perspektiv och inte sällan finns lösningarna närmare än vi tror.

–  Gör handlingar som ger dig anledning till att le på insidan. Det minskar klyftan på den inre otillfredsställelsen. Ett telefonsamtal eller mail kan göra skillnaden.

–  Låt ord och handling överrensstämma (jag vet vad självbesvikelse gör med en). Sätt upp realistiska mål och följ dem – varje dag!

–  Ha personer i din närhet som gör att du tycker om dig själv. Känslan av otillräcklighet, särskilt den vi får från en partner äter upp inifrån.

–  Träna! Din kropp älskar rörelse och den kommer att älska dig för att du skippar undanflykterna.

–  Gör det du sagt till dig själv att göra. Uppskjutande och nergrävda projekt leder lätt till en förkrympt bild av det egna jaget.

–  Bli en mästare på SJÄLVPRAT: det du säger till dig själv dag efter dag. Avslöja förminskande ord och tankar om dig själv.

–  Gör bra saker för andra. Givande ger! Kärlek till omgivningen ökar kärleken till dig själv.

När vi blir alltmer hela som individer och kan känna med ALLA delarna i våra personligheter kan kärleken börja ta allt större plats i bröstkorgen. Vi är mer än vår historia och omständigheterna vi befinner oss i.

Michael Larsen – livscoach