lagen om relationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livet är som jag ser det, ett konstant hänsynstagande och finjusterande av balansen mellan jag och du, egna och andras behov.

Det finns alltid ytterligheter när det kommer till parförhållanden: de som ger och de som tar (personerna som inte ser andras ansträngningar och tar mycket för givet). Lyckliga är de som hittat den harmoniska fördelningen.

Den som ensam drar i det praktiska: matinköp, hämtar och lämnar barnen på alla möjliga aktiviteter, fixar hemma och ser andras behov men glömmer sina egna. Tagaren verkar så oerhört förvånad när givaren är slutkörd och där bl.a. sex kommer väldigt långt ner på önskelistan.

För den som ständigt ger kan uttalanden som: ”det är viktigt att vara sann mot sig själv. Lev i nuet! Allt som sker har en mening”, vara lika med Bull… t!

Det finns så många kloka ord överallt, men vad betyder de egentligen? Vad innebär det i praktiken att vara sann mot sig själv (förutom att det låter filosofiskt snyggt)?

  • Att be om hjälp när det blir för mycket. Av kärlek till Jaget.
  • Att ifrågasätta förhållandet om partnern inte lyssnar, kommunicerar och är delaktig.
  • Fråga sig själv: gör det här mig lycklig? Mår jag bra i den här personens närhet eller är det rädsla över att inte klara mig praktiskt som får mig att stanna kvar? Ensamhet?
  • Vi kan inte vara sanna mot oss själva om vi inte känner vem vi är och hur de djupare behoven ser ut. Fråga dig själv dagligen under en veckas tid: VAD BETYDER DET ATT KÄNNA SIG SJÄLV? Svaren kommer inte alltid direkt och det är mer än ok.
  • Stanna inte i ett förhållande som destruktivt för din självkänsla. Kraften kommer så småningom – när du står upp för dig själv och agerar. Det finns människor som är villiga att hjälpa dig.
  • Att ha styrkan att känna och uttala de egna önskemålen och behoven i förhållandet. Om den andre inte lyssnar, vet du vad som behöver göras.

Ömsesidig och respektfull kommunikation är ingen sliten klyscha, utan själva grunden i alla relationer. Saknas denna finns det ingen grund att bygga på.

Hur ser: VARA SANN MOT SIG SJÄLV ut i dina ögon?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare