kärlek, relationer

Bloggvännen Linda ställde en väldigt bra fråga: ”hur börjar man älska sig själv?” Jag har en lite försiktig inställning till det här med självkärlek eftersom det finns misstolkningar, avarter (narcissism) och andra dåliga imitationer.

Låt mig ändra riktning på frågan en liten stund: hur älskar vi en annan? Tänk på någon du älskar eller har älskat högt – hur gjorde du? Det BARA VAR gissar jag. Med ingredienser som: närhet, tillit, respekt, se bortom brister, förståelse, förlåtande attityd m.m. Kärleken vill alltid det bästa.

När det kommer till oss själva blir det mer problematiskt. Varför?

Vi anklagar och kallar oss själva för: ”idiot! Hur kunde jag vara så dum? Jag är fet, misslyckad, outbildad, gammal, osäker” osv. Tänk om vi pratade så med våra små! Varför säger vi det då till våra Jag?

Den genuina kärleken till den egna personen kan liknas vid den till ett barn: vi GER för att vi vet att det är det enda rätta. Det sker villkorslöst och vi ser oändliga potentialer. Vi förhandlar inte och säger: ”om du gör det här och det här skall du få kärlek.” I alla fall inte i dess äkta form.

VARFÖR ÄR DET GRÖNT LJUS ATT BEGÅ ÖVERGREPP PÅ OSS SJÄLVA?

Kanske kommer det från rädslan att vi skall ”tro att vi är något.” Jante som en del av en kultur där det är bättre att trycka till sig själv än att uppfattas som uppblåst? Att hålla sig själv nere i förebyggande syfte.

Vad händer om vi börjar tycka om oss själva och slutar lyssna på koderna av ärvd litenhet? Vad sker i våra liv när vi slutar dela ut vårt självvärde (ett ord att fundera på och låta sjunka in) till allmän bedömning, en partner eller ex?

Vi behöver börja inta en beskyddande och kärleksfull inställning till oss själva: vara förlåtande gällande misstagen vi alla begår och istället se allt som ett lärande.

NÄR ÅKLAGAREN I VÅRA HUVUDEN TAR EN LÅNGVARIG SEMESTER KAN VÅRA ÄKTA JAG TA PLATS.

Om du inte vet hur du skall börja älska din egen person, byt ut ordet älska mot att respektera och tycka om. Se över dina vanor (allt det där du upprepar dag efter dag). När du börjar tycka om dessa, kommer din hållning oundvikligen att rätas upp och ansiktet blir mer avslappnat. Det är inte särskilt dramatiskt och allt börjar med de små sakerna i vardagen.

Hur kan vi enligt dig bli bättre på att tycka om/älska oss själva?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare