längtan och nuet

Känslor kan vara både himmel och helvete. Våra inre liv är fyllda av motsatser: glädje – sorg, förälskelse – avvisande, vilja – uppgivenhet etc. När vi sitter med en skön känsla vill vi behålla den för alltid. En jobbig: ”bort, bort, bort…!” Det är inte konstigt – vem vill inte att livet skall ha ett behagligt flyt framåt?

Under emotionella kristider önskar vi inget hellre än att bli befriade från det som drar ned. Samma gäller vanor och beteenden som inte är bra för oss och våra relationer.

I samtal med klienter hör jag ofta konflikten mellan förnuftet, de djupare impulserna och känslorna. Folk är för det mesta medvetna om att ilska, onyttigt kontrollbehov, missbruk, överdrivet bekräftelseberoende från en partner m.m. inte är hälsosamt för självkänslan och tilliten till Jaget.

Intellektuellt sett förstår vi kanske mekanismerna och historien bakom våra irrationella och nedbrytande handlingar – ändå fortsätter vi att rasera förhållanden och oss själva. Varför?

Det är inte bara en konflikt mellan förnuft och känsla, utan också mellan olika emotionella krafter. Så hur gör jag för att känslan, förnuftet och agerandet skall komma i bättre synkronicitet?

Här är ett tankeförslag: föreställ dig att du står framför spegeln och tänker: ”som jag ser ut:-( ! Har inte rört mig på evigheter och bara ätit skräp.” Det du ser är resultatet av vanor. Räcker det med att gå till gymmet, springa, cykla m.m. ett par gånger och sen är det klart? Detsamma gäller för psyket.

EN SEDAN LÅNG TID TILLBAKA SKAPAD VANA BEHÖVER TID, HJÄRTA OCH UPPREPNING FÖR ATT TRANSFORMERAS.

När du SER utan bortförklaringar kan du också börja förändra. När du SER och INSER att vissa handlingar är direkt nedbrytande på ditt liv, kan det samtidigt ges plats för mönster som drar åt rätt riktning. Emellanåt får vi rejäl träningsvärk.

Vad inom dig, behöver gå från enbart en förnuftsmässig förståelse till känslomässig vanehandling?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare