relationer, kärlek

Så här skriver bloggvännen emilienne

”Hur fasiken upprätthåller jag nyfikenheten på min partner, så jag låter bli att ta honom förgiven.

Det är mitt Mount Everest…”

Det ligger fantastiskt mycket i den frågeställningen. Att inte ta någon för givet. Att upprätthålla nyfikenheten. Hur gör vi det!? Den eviga relationsfrågan!

Hur gör vi för att utblicken inte ständigt skall vara en självklarhet i slitna mjukisbyxor, regelbundet gäspande som i bästa fall vaknar till liv när det är sex på g? Eller irritation, tjat, icke seende/hörande, tillrättavisningar etc.?

Frågan i allt detta kokas bäst ned till det vi faktiskt kan kontrollera: hur gör jag för att vara en attraktiv person inför mig själv, så att den inre tillfredsställelsen är nära till hands? Om jag inte tycker om det jag gör (vanorna igen min vän) och ÄR – vad ser då en annan?

HUR TAR VI HAND OM OSS SJÄLVA SÅ ATT LIVSGNISTA KAN BO HÄR?

Det ligger i vår natur att dras till människor som utstrålar livsglädje. Det handlar inte om att vi ständigt måste vara på topp (alla kan må dåligt i perioder), utan en grundinställning till livet. Vilka är mina automatiska ”koder”?

Och en annan tankegång: hur skall jag kunna tycka om mig själv om jag känner att relationen jag är i, inte är sund, upplyftande, kärleksfull och befriad från kronisk stagnation?

Människor lämnar inte platserna de tycker om att vara på.

Det talas om attraktionseffekten av att se sin partner på håll, bland andra människor där hon eller han är i sitt ”element.” Det vill säga, när den vi är tillsammans med gör det som är hennes/hans ”grej.” Nu handlar det inte om att alla skall stå på en scen eller liknande, utan att vara i sitt flöde av intresse och kanske t.o.m. passion.

Varianterna på detta kan vara många och behöver inte alls vara i närheten av grandiosa. Tvärtom. I mina ögon är t.ex. varma omtänksamma små gester något oerhört attraktivt. Hur responderar vi på barnet som visar teckningen hon/han gjort?

Ja, det är många frågeställningar. Det kommer mer framöver. Lägg gärna drygt 19 minuter på nedanstående klipp (har haft det här tidigare), men det säger otroligt mycket om attraktion och relationer.

Önskar dig en fin lördag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare