Vi läser och lyssnar till meningarna som har sagts så många gånger att de har blivit sanningar: ”du måste älska dig själv och du är ensam ansvarig för din lycka. Den ende som kan fylla koppen är du själv. Följ din inre vägvisare och låta andra följa sin. Lägg aldrig kraften kring hur du känner i någon annans händer. Allt du behöver finns inom dig!”

Vi vill gärna uppleva oss själva som självständiga eller känna att vi har kraften att kunna nå dit. Men ta något som ”enkelt” som ett parförhållande: vi väljer att ha tillit till kvinnan eller mannen som vi är förälskade i, och omedelbart gör vi oss sårbara. Oändligt mycket i vår värld bygger på att välja tillit till andra människor: de som producerat och förpackat maten vi äter, vårdpersonalen, kedjan av anställda på en flygplats…Vi lägger oftare än vi är medvetna om det, bokstavligen våra liv i andras händer.

Och så brister det emellanåt!

Jag tror att många av självständighetsmodellerna handlar om lyfta och stärka oss, men som så mycket annat i livet finns det en baksida: vi ställer krav på oss som vi känner att vi måste leva upp till. Vi kämpar med att tänka och känna rätt så att livet ska belöna oss. Och så åker vi på smällarna! Vi pressar oss själva ytterligare till att bli mer avskilda och spirituella.

Vi kämpar med två krafter inom oss: den som vill känna sig oberoende och fri. Och den som längtar efter kärlek och tillit.

Många av oss har blivit sårade i livet till den grad, att vi blivit skrämda av utsattheten som alltid finns med i ekvationen då vi har andra i vår närhet. ”Jag älskar men måste samtidigt vara skyddad – fall i fall!”

Vi kan välja bort nära relationer som en slags försäkring mot att aldrig mer behöva känna smärtan i ett svek. Och jag tror att många befinner sig just där.

Vi är mer kärlekshungrande än vi vill erkänna för oss själva. Det kan göra ont att säga: ”jag längtar efter att få känna mig älskad och ha någon att älska.” Därför att vi har fått känna på stinget av att älska utan att få tillbaka, vilket har gjort att murar rests inom oss. Tankar min bloggvän?

Konsten att möta rätt partner – webinar torsdagen den 1 augusti klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach