otrohet, relationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns en rad olika känslomässiga profiler över hur vi tröstar oss själva när ett förhållande tagit slut. Varje individ har sitt unika sätt att hantera sorg, ensamhet, saknad, sårbarhet etc.

En del människor har starka psykiska försvarsmurar för att inte behöva känna – ”business as usual”, medans andra fullständigt krossas när de blir lämnade av någon.

Personer som på ytan verkar kalla och likgiltiga inför det som hänt, kan vara minst lika känsliga på insidan som den som ligger i fosterställning på golvet och gråter högt.

Här är några av de vägar som människor kan slå in på när det kommer till ett krossat hjärta. Reaktionerna kan gälla både för den som blir lämnad och den som lämnar. Vi kan ha flera olika kombinationer av nedanstående strategier och jag lägger inga värderingar kring rätt eller fel – det bara ÄR:

– Shoppa sig förbi smärtan: ”jag konsumerar för att inte behöva känna.”

– Jobbar intensivt för att distrahera tankarna: ”stannar jag upp blir det för mycket grubblerier.”

– Att prata, prata, prata för att ventilera de kaotiska känslorna: ”tystnaden känns  outhärdlig och orden ger mig struktur i röran.”

– Att snabbt dyka in i ett nytt förhållande för inte behöva vara i ett ensamhetsvakuum. Kicken av uppmärksamhet från en annan är stark.

– Apati och handlingsförlamning där känslorna förfrusit oss från att agera i vardagen: ”jag orkar bara inte.”

– Aggression och anklagelser: ”det är ditt fel att det blev så här!”

Det ligger i vår natur att på alla möjliga sätt försöka skydda det mest sårbara inom oss.

Hur gör du när ett förhållande kraschat? Vad gör du med känslorna?

Michael Larsen – livscoach