Jag tycker om filmen ”Midnight in Paris.” En av de få Woody Allen filmerna jag orkat mig igenom. Lockas av tanken att kunna kliva in i en annan tid och känna pulsen, dofterna och nyanserna från några av giganterna som levde då. Det är en skön och lättsam må bra film som sätter en del ljus på vilket håll en relation drar åt.

En terapeut skrev någonstans att alla nya par borde gå i parterapi, eftersom varningssignalerna finns där redan från starten. Vet inte hur mycket sanning det ligger i det, men det är inte ovanligt att de egenskaper som en gång attraherade två människor till varandra kan vara exakt det som en dag gör att de går skilda vägar.

Ett av många olika exempel kan vara:

En personen attraheras av en annans ambitiösa och målinriktade personlighet och ett förhållande inleds. Ett år framåt i tiden har den så ”härligt” drivna och framåtsträvande partnern förändrats – inte som person utan i den andres ögon. En större bild av verkligheten har presenterat sig.

Den hon eller han blev så tokförälskad i känns inte närvarande, utan är självupptagen och ger inte bekräftelse och närhet. Det som en gång var så fantastiskt och attraktivt har nu förbytts till motsatsen. Ser det hända alltför ofta; hur människor förälskar sig i några utvalda egenskaper och inte i hela människan. Slutet fanns där redan i början, eftersom kärleken inte sorterar ut godbitar.

Kan du ibland se åt vilket håll ett par är på väg? Vilka är de största varningstecknen enligt dig?

Michael Larsen – livscoach