Tänk på när vi öppnar en nyhetssida i mobilen: alla dessa rubriker av lidande, offentlig förnedring, tyckandemaskineri och mörker som likt en kall vägg slår emot oss. Psyket går i försvar genom att stänga av eller ivrigt engagera oss med att kommentera på Fb.

Många har det som kvälls och morgonritual att hålla sig uppdaterade. Vilka är intrycken som du bombarderas med och tar in? Lite disträa, upprörda eller förbannade sveper vi mellan olika händelser. Vi kan bli skrikande aktivister eller badandes i bubblan av ”peace and love.” Det ligger nära till hands att bli extrem åt olika håll.

Oavsett vad, så tar det limbiska området i hjärnan in orden och bilderna och distribuerar sedan vidare ut i systemet. Vi lockas till att tro att vi är immuna, men det är bara vad vi tror. Fakta är att allt absorberas! Hur blir våra beteenden av allt som vi tuggar i oss utan att sortera?

Som så mycket annat behöver vi se utan att blunda och/eller romantisera. Och samtidigt fokusera på det vi faktiskt kan påverka. Möt grannen med vänlighet, var närvarande med barnen/din partner/föräldrar och familj. Ring vännen som kanske sitter ensam. Påverka dig själv positivt genom att agera på din egen livssituation, så att inte den helt agerar på dig.

Hur kan du bli bättre på att ”källsortera” intrycken du exponerar dig själv för?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se