”Varför kan jag inte bara ta det lugnt? Denna förbaskade svartsjuka!”

”Hur förändrar jag mitt otrygga ambivalenta anknytningsmönster?”

”Jag tycker inte om den jag blir i ett förhållande!”

Du och jag har medfödda personlighetsdrag och erfarenheter som vi har samlat på oss under livet. Några minnen är fantastiskt sköna och andra obehagliga. Tidiga separationer i unga år: föräldrar som skilde sig, en mamma eller pappa som försvann ur vårt liv, sjukhusvistelser, känslan av att inte känna sig hemma i skolklassen etc. har format oss och vårt beteende i nära relationer.

Några av oss är högkänsliga medan andra har en sparsam kontakt med de egna känslorna, och ogillar när människor kommer för nära inpå.

En person med en otrygg ambivalent anknytning mår bäst av ett kunna planera framtiden tillsammans med en partner, och behöver av en kärleksfull samhörighet mer än någonting annat.

Det som en ambivalent personlighet behöver i en relation är en partner som är närvarande och trygg. Problemet är att vi människor inte dras till det eller den som vi behöver, utan den som ger oss utmaningar och får oss att känna stark attraktion.

De starka känslorna och den fysiska attraktionen vill oss inte alltid väl, utan förför oss emellanåt till rena självskadebeteenden.

En partner med ett starkt frihetsutrymme, som vill ta ”livet som det kommer” och som ”inte vill lova något”, är inte rätt person för dig som ambivalent, då du ständigt kommer att gå runt med oro och t.o.m. ångest i bröstkorgen.

Så välj långsamt då du håller på att lära känna någon, och var inte enbart driven av romantisk passion. Lär känna dig själv och var din ambivalenta anknytning kommer ifrån. Det handlar inte om att du ska förändra din personlighet, utan komma närmare den, så att du kan fatta kloka beslut. Visa dig själv omtänksamhet genom att vistas i hälsosamma relationsmiljöer.

På torsdag håller jag webinar om hur du kan bli tryggare i ditt anknytningsmönster (se nedan).

Ambivalent anknytning & tvärtommetoden – webinar torsdagen den 10/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach