En person berättar: ”jag har inte förstått det förrän nu, men min rädsla för att inte vara omtyckt och älskad gör mig för intensiv när jag träffar någon som jag tycker mycket om. Jag vill ständigt ha bekräftelse genom att höra av mig och blir ängslig när jag inte får svar direkt.”

Vi ringer eller skickar meddelande då vi nyligen har träffat någon, eftersom det ligger naturligt för oss. Att läsa ord som ger en skön känsla eller att höra den andres röst bekräfta att det är ”vi”, är i allra högsta grad mänskligt. Men ibland agerar vi från delar i våra personligheter som är lite för övertaggade, oroliga och i behov av bekräftelse som försvagar oss. Vi tänker: ”jag skulle kanske inte ha skickat det där? Jag var nog lite för mycket…?”

Och så säger en vän: ”du måste ju kunna vara dig själv. Det är viktigt att inte köra med strategier och spontanitet är ju en del stor av dig.” Förvirring!

Det behöver inte vara en motsättning mellan att vara sig själv och att samtidigt ha is i magen; och inte ständigt följa känslan, därför att känslor kan emellanåt försvaga vårt självförtroende.

Om vi behöver uppmärksamhet i doser som gör att en dejt eller partner drar sig undan p.g.a. alltför stor intensitet från vår sida, är det nödvändigt att vi lär oss att bli mer emotionellt självförsörjande. Att vara emotionellt självförsörjande betyder att vi kan ta hand om vår egen oro, utan att ständigt ha andra omkring som ska dämpa den. Vi behöver besitta förmågan att kunna vara i vårt eget sällskap utan att klättra på väggarna. Känna trygghet i att göra saker på egen hand och planera den egna tiden, utan att andra ständigt måste vara involverade. Det finns ett mått av melankoli i att vara människa och att bli vän med detta är oerhört befriande. Vi måste inte ständigt syssla med distraktioner.

Det finns orsaker till varför vår intensitettemperatur ibland blir för hög, men en sak är säker: ett förhållande behöver ett visst mått av mystik och saknad för att den ska hållas levande. Rätt temperatur och rätt tid (tajming) är avgörande gällande matlagning och vi behöver emellanåt ha liknande inställning när vi blir för på gentemot kvinnan/mannen som vi träffar. Följ känslan/spontaniteten men även ”receptet”!

Att lära känna och förstå sitt anknytningsmönster är en fantastisk vän att ha med på vägen.

Så släpper du taget om ditt ex – webinar söndagen den 8 december klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach