Meningar som har existerat hur länge som helst i människors sinnen och som för många är etablerade sanningar. Meningen i rubriken är i mina ögon en stor klyscha: ”man är alltid två som träter. Man är alltid två om ett förhållande.”

Eller: ”it takes two to tango!” Ja, två för att dansen ska fungera, men endast en för att det bli till en parodi/tragedi.

Om vi inte utmanar ”sanningarna” så lever vi i skuld med ett självförtroende som målats in i ett hörn.

Det räcker med en person i tvåsamheten för att den ska förvandlas till själslig ensamhet.

En person kan med sina härskartekniker (ofta omedvetna sådana) få den andre att känna sig otillräcklig, oälskad och värdelös. Tänk dig bara följande scenario: kvinnan/mannen som får höra av partnern att hon/han är ”för känslig” och ”inte tål kritik”. När mottagaren av dessa alltför vanliga och sårande meningar blir nedstämd, tyst, irriterad, ledsen etc. får de höra hur ”tråkiga, lättkränkta och dåligt självförtroende” de har.

Är det två som träter i scenariot ovan? Oftast inte!

Vilket leder till nästa klyscha som ”min bransch” alltför ofta levererar: ”det är upp till oss själva hur vi tar det. Andra kan inte komma åt dig om du inte tillåter det. Ta ingenting personligt” (vad är inte personligt?)!

Om ni bara visste hur många emotionella skyddsvästar människor satt på sig för att de inte vill kännas vid sin egen sårbarhet, mot bakgrund att vi fått inpräntat om hur ”självständiga, självcentrerade och fria från andras åsikter om oss”, vi bör vara.

Verklighet och ideal/mål är inte alltid detsamma! Avståndet kan vara mycket större än vi tror. Det som vi läst i boken, på bloggen och/eller hört under föreläsningen är inte överensstämmande med vad vi känner i bröstkorgen. Och det är ok eftersom vi är människor med en passa paradoxer. Och målsättningar som vi inte lyckas leva efter.

Det finns känslomässiga analfabeter som inte kan eller inte ens vill förstå ”kärlek i handling” språket. Människor kan vara fantastiska på att vara förälskade men fullständiga katastrofer när det kommer till kärlek, som himlar med ögonen när du pratar om ditt behov av att känna samhörighet.

Det är långt ifrån alltid två personer som skapar ett dåligt förhållande. Det finns de som är så otåliga och ointresserade i sin relationsstruktur att de helt enkelt inte bryr sig om vad du innerst inne känner.

Hur dansar man tango med den som inte bryr sig om stegen?

Så släpper du taget om ditt ex – webinar ikväll söndag klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach