Det är inte alls ovanligt att känslor begränsar vår sunda klarsynthet. Och i fallet kärlek, eller det vi tror oss vara kärlek, hör jag ofta hur människor förklarar och romantiserar de egna handlingarna:

”Jag älskar ju honom/henne!”

Självutplåning är inte lika med kärlek.

Förälskelseruset; det gigantiska behovet av uppmärksamhet, bekräftelse och en längtan efter att få vara ”the chosen one”, kan göra oss fullständigt självutsläckande. Det är som om jagets vilja satts i stand by läge. Likt en förföriskt skön bubbla av:

”Jag gör allt för dig!”

I samtal med personer som blivit lämnade av partnern hör jag emellanåt:

”Jag är beredd att göra vad som helst för att få tillbaka honom/henne!”

När vi hör oss själva uttala denna mening bör vi stanna upp och fråga jaget:

”Är det jag säger nu, uttryck för en känsla av desperation och är jag i handling beredd att gå så långt för någon som valt bort mig ur sitt liv?”

Hur är du som partner när du sysslar med självutplåning? Vad händer med din självkänsla och jagbild när du resonerar som du gör?

Det finns få, om ens någon människa i den här världen som tycker att en tjänarattityd är attraktivt. En tjänsteman/kvinna som lägger allt vad en upprätt hållning heter åt sidan för att relationen skall fortsätta. Oavsett den emotionella insatsen.

När personvärdet hamnar på utförsäljning degraderar vi oss själva. Vi skapar en situation med skuldkänslor som tär därför att vi innerst inne vet hur nedbrytande det är. Vi behöver bli bättre vänner till personen framför spegeln.

Hjärnan kan bli kidnappad av vissa önskningar, känslor, behov och föreställningar som upptar hela vår tanke/känsloenergi. Det är mänskligt, men kom ihåg empatin gentemot dig själv.

Om du sitter fast så börja ge tankarna plats:

”Vill jag verkligen vara tillsamman med någon som inte vill att jag skall vara en del av hans/hennes liv? Åt vilket håll kan rikta min energi så att äkta lycka kan få ta plats? Vilka beteenden/handlingar behöver jag bryta med så att jag kan respektera mig själv? Vad för slags person och relation önskar jag av framtiden?”

Hur kan du bli det du söker i en partner?

En handling idag som gör att du börjar vinna självvärde. Ibland är första steget att inte inte trycka på skicka knappen. Att gå utomhus, träna, prata med någon som stärker dig, köpa en liten present till dig själv, uttala betydelsefulla ord med klar röst till dig själv, att upphöra med att idealisera en annan på bekostnad av ditt egenvärde etc.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se