Jag hade en period i mitt liv då jag mådde fruktansvärt dåligt efter ett par relationer som inte blev vad jag hoppats på, samt att jag inte läkt färdigt efter min skilsmässa. En person med auktoritet, men som jag nu i backspegeln kan se var oerhört trasig, fick mig att känna mig behövd. Mitt liv skänktes mening då personen ifråga trodde på mig och mina potentialer. Att samtidigt få hjälpa en medmänniska bidrog till att mitt eget liv kändes mindre kaotiskt. Två trasiga själar vars vägar korsades!

Då var begreppet medberoende enbart någonting teoretiskt för mig, men nu när jag reflekterar tillbaka kan jag känna vad detta gör med oss människor. Dynamiken av den egna utsattheten i kombination med en annan människas utsatthet, sätter igång enormt starka psykologiska krafter. Vi lever med hoppet om att den andre personen ska förändras och bli hel, vilket gör att vi anstränger oss till det yttersta, därför att vi någonstans på ett omedvetet plan hoppas på att förlösas ur den egna smärtan: ”Läks du så läks jag!”

Medberoende behöver inte nödvändigtvis handla om den traditionella bindningen till någon som missbrukar alkohol, droger, spel och sex, utan ett känslomässigt missbruk, där vi har ett nära förhållande till en person som t.ex.  har kraftiga humörsvängningar och/eller ett ohälsosamt bekräftelsebehov. Vi dras in i ett gravitationsfält som gör att vi försöker balansera upp den andres destruktiva beteende. Denna nedbrytande ”dans” gör att vi förlorar de egna gränserna i de ständiga försöken att rädda den andre. Vi dräneras på livsenergi vilket vi alltid upptäcker alldeles för sent.

Det känns fruktansvärt skrämmande att lossa förtöjningen till det bekanta och utmana vår egen bärkraft: ”Vem är jag då mitt liv inte kretsar kring den här personen? Vad ska jag göra med min egen tid då jag inte står i ständig beredskap för fixa kaoset och städa upp efter X?”

Vilka gränser har du förhandlat bort? Vilka behöver du sätta?

Medberoende och konsten bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar på söndag den 22/10 kl. 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach