Hon har inte någon köpmani och/eller är en extrem samlare, så mannens ord är inte i proportion: ”jag kommer aldrig att hjälpa dig om du köper det där!”

Tonen är föraktfull och markerande (så upplever hon det, och de som hör). Han anser sig vara rak och tydlig.

Föraktfulla uttalande är ett säkert recept för att smula sönder attraktionen och kärleken i ett förhållande. Frön av distans sås i den emotionella jorden.

Hon är praktisk till sin läggning och älskar skönhet. Han är en praktisk funktionalist och bryr sig inte särskilt mycket om hur det ser ut, så länge som det fungerar.

Det finns ett enormt problem med många relationer: människor befinner sig i dem av fel anledningar! Det är inte kärlek, omtanke, välvilja, ödmjukhet, öppenhet för förändring, självreflektion etc. som motiverar och utgör grunden, utan: ”jag vill ha! Jag vill ändra på dig så att du ska passa mig bättre!”

Vi söker trygghet, så i många fall där kärleken för länge sedan har gjort sorti, stannar vi. Vi ”älskar” bostaden, livsstilen, det förutsägbara, de ekonomiska förutsättningarna, att ha någon vid vår sida, avskyr ovisshet och ensamhet. Vi ”gör det för barnen” (lever i zombieförhållandet).

En del människor är beredda att stretcha sig själv väldigt långt för att det är praktiskt, eller till stora delar känslomässigt bekvämt att vara kvar i förhållandet. Samtidigt som vi inte känner någon attraktion, respekt, tillit och kärlek!

Är det då så konstigt att vi bråkar, irriterar oss och laddar ner appar som inte hör hemma i ett förhållande? Denna tvåsärhet!

Vi behöver stanna av rätt anledning! Inte för att egot gapar och skriker!

Annars kommer vi att himla med ögonen, sucka, stå med armarna i kors och få partnern att känna som en idiot när hon eller han vill köpa pioner. Om vi aldrig är beredda på att bjuda på insatsen; hjälpa till med att gräva, bära säcken och strö ut jorden, bör vi fundera på om vi är i rätt förhållande och hur vi är att vara tillsammans med.

Kärleken ler, är avslappnad, vill den andra väl och saknar ursäkter.

Michael Thor Larsen – relationscoach

Fotograf Tindy Becker