Vill hon eller han ena dagen planera framtiden tillsammans med dig, men nästa ha utrymme och känna sig fri? Är kvinnan/mannen vid din sida så trygg att det blir tråkigt? Är det omöjligt att förutspå vilket humör den du lever med är på om en timme?

Vi föddes med ett intellekt och känslor; vissa av oss med mer av det ena än det andra. Vi kan vara mentalt identifierade i vår läggning eller känslomässigt. Olikheterna kan vara vackra, men oftast kolliderar de.

Om vi enbart är styrda av det rationella förnuftet finns det en stor riks att vi beter oss kallt, stelbent och byråkratiskt. Rent av psykopatiskt! Om vi och andra sidan är helt i händerna på känslorna, kan vi i sina extrema former vara farliga för oss själv och andra. Livet handlar till stor del om att hitta någorlunda balans mellan dessa ytterligheter.

Att leva tillsammans med någon som ständigt är i känslorna, kan vara charmigt, men även dramatiskt och kaotiskt. Ett förhållande där det bara råder logik kan vara som att försöka vila på en iskall klippa; stabilt med extremt ogästvänligt!

Det romantiseras mycket kring ”följ känslan”! Vet ni hur många brott som begåtts p.g.a. att människor följt sina känslor? Emotionella utryck kan göra oss till tyranner samtidigt som vi resonerar: ”jag är bara äkta!”

Vi gavs ett intellekt för att kunna se klart.

Vi fick känslor så att vi kan förundras, känna empati, vara kreativa, uppskatta och ge skönhet.

Intellektet/förnuftet har gjort att vi överlevt som art genom årtusendena. Tänk på alla uppfinningar som gjort att du och jag kan sitta här och andas en lördag som denna.

Ett förhållande kan vara som väderleken i Skåne idag: sol, regn, blåst…sol, regn, blåst…

Jag har bilden av mitt förnuft som dirigenten i en symfoniorkester, och känslorna de olika musikerna och deras respektive instrument. Utan dirigent skulle mitt liv vara ett improviserat kaos. Med enbart en dirigent: tystnad!

Ibland uppstår en enastående harmoni mellan olikheterna i våra relationer, men ännu oftare leder det till emotionell ensamhet, irritation och förtvivlan.

Känslorna kan vara likt varma mjuka händer över ansiktet från en älskad. Förnuftet likt en varm osvikligt stadig klippa i havet.

Hur ser balansen ut för dig?

Michael Thor Larsen – relationscoach