checklist

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min Mamma säger under gårdagens middag: ”Usch vad jag ser tjock ut på bilderna.” Min Pappa svarar lugnt: ”Det gör du inte alls. Och förresten – om det varit så, hade det inte förändrat någonting. Du är ju samma person som du alltid varit.”

Jag vet vad han menade med sina ord: Kvinnan han en gång träffade, är densamma i sin kärna som från dag 1. Min Pappa ser människan bakom åren som passerat. Det finns inga villkor i hans kärlek. Detta är orsaken till varför de fortfarande finns vid varandras sida. Det är vackert att se.

När vi börjar förhandla, köpslå och ställa villkor i vår kärlek, är vi inne på en väg, som har ett slut. En del kritiker skulle kunna avfärda det jag skriver med: ”Det finns ingen villkorslös kärlek. Alla förväntar sig att få tillbaka något av ett förhållande.”

Det är rätt! Vi förväntar oss något, men VAD är det vi förväntar oss? Är det en checklista av olika saker vår partner skall leverera/uppfylla, för att tillfredsställa våra önskemål och behov? ELLER är vi inriktade på vad vi själva kan GE och vad VI som par kan åstadkomma.?

När vi har agendan: ”Jag skall älska dig om…du är lyckad…när du uppfyller mina önskemål… när du har det som jag har på min checklista…du alltid är i toppform…etc. hämmar vi det naturliga flödet mellan två personer. När du verkligen känner dig älskad av personen vi din sida, kan du åstadkomma oerhörda saker.

Tänk vad mycket energi som går åt när vi oroar oss för att vi inte skall duga till i kärleken. Känslan av otillräcklighet inför sin partner är en säker relationskiller. Själv har jag upplevt båda ytterligheterna i förhållanden: Villkorad och villkorslös. Det ena känns som att sitta ensam på en rivningstomt i ösregn. Det andra som att vakna i sviten på ett femstjärnigt hotel.

Våra tidiga förebilder vad gäller kärlek och relationer har självklart format oss och våra inre övertygelser om vad det hela handlar om. Det gäller att ”avslöja” dessa övertygelser för att kunna se klarare.

Hur får du din partner att känna sig i din närhet? Hur får hon/han dig att känna sig? Älskar du personen vid din sida för vem hon/han ÄR, eller för vem du vill att hon skall vara?

Michael Larsen – livscoach