För en tid sedan träffade jag en gammal barndomsvän som jag inte sett på flera år. Vi sågs över en fika och pratade gamla minnen och om hur våra liv sett ut den senaste tiden. Min vän berättade att han tre år tidigare separerat från kvinnan han har barn med. Jag frågade hur det gick och han tog genast fram ett kuvert med bilder av henne.

Min spontana kommentar var: ”går du runt med bilder av henne i fickan? Varför?” Han sa då något som förvånade mig ännu mer: ”Jag har hennes bild på mitt nattduksbord.” Min följdfråga blev: ”Hur stor del av din vakna tid tänker du på henne? Svaret blev: ”Nittionio procent av tiden”. Man behöver inte vara ett geni för att inse att min vän satt rejält fast. Big time!

Bilden av sin f.d. höll honom som känslomässig gisslan och jag sa till honom på skämt, men med allvar i budskapet: ”Vi får sända in ett swat team och frita dig! Du är gisslan i dina egna tankar.”

Om du känner igen dig och upplever att du inte kan släppa taget om ditt ex, undrar jag: Vad behöver du för att komma vidare? Vilka krafter inom dig behöver du mobilisera för att kunna ta nästa steg mot känslomässig frihet?

Fortsättning följer.