Bjärred

Om du ställer frågan i rubriken till mig blir svaret: nej, vi kan inte älska någon för mycket. I mina ögon finns det ingen övre riskgräns hur mycket kärlek vi kan ge och ta emot. Däremot kan vi lägga vår kärlek på fel person och förväxla den med behov.

Hur många av oss har inte någon gång i livet upptäckt att den vi var beredda att ge allt för, har ett tomt kärlekskonto? Vi kämpar och kämpar i hopp om att den andra skall se hur fantastiska vi är och en dag ge av sitt hjärta. Har själv varit där och vet att det äter upp självförtroendet och gnistan. Det är ingen bra plats att vara på.

Ett förhållande får aldrig handla om att du skall kämpa för att känna dig uppmärksammad och älskad. Det skall vara ett naturligt flöde av att ge och ta och om det inte finns där, är det inte rätt person som finns vid din sida.

Nämnde i inledningen ordet behov och att vi kan förväxla det med kärlek. Självklart har vi alla behov, annars vore vi inte människor, utan vad jag menar är de osunda och förvrängda behovsvarianterna: ”se mig, se mig, se mig!!! Lämna mig inte för då dör jag!(det desperata och självutplånande) Jag skall älska dig om…(det villkorade). Det finns en rad andra varianter.

Det kan låta som en sliten klyscha, men vi behöver verkligen älska oss själva för att kunna vara lyckliga i våra relationer. Då menar jag inte en självisk narcissistisk variant, utan en mogen självkärlek.

Vad säger du min bloggvän? Vad är dina erfarenheter: tror du att vi älska någon för mycket? Har du älskat fel person?

Michael Larsen – livscoach